Ten przysmak był kiedyś traktowany przez samych faraonów. Teraz masz również okazję rozpieszczać swoją rodzinę pysznym dżemem z suszonych fig! Rzadki i zaskakująco smaczny deser zaleca się podawać z krakersami, świeżym chlebem i serem.
Składniki
- figi - 1,5 kg
- cukier - 700 g
- sok z cytryny - 100 ml
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Figi opłucz i pokrój na małe kawałki.
Wlej figi do rondla z syropem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Wlej sok z cytryny, gotuj przez 2-3 minuty i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy