Pigwa jest dobra ze względu na swoją wszechstronność, dlatego robi się z niej zarówno słodki dżem z kompotami, jak i pikantne sosy. Ale SOS zwykle wymaga bardzo mało, a gotowanie go za każdym razem nie jest zbyt wygodne. Radzę więc natychmiast zwinąć kilka małych słoików na zimę.
Składniki
- pigwa - 3 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- ocet - 1 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 3 szczypta
- woda - 1 szklanka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pigwy obierz i drobno posiekaj.
Napełnij wodą, dodaj sól, sok z cytryny i liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Zmiel pigwę blenderem.
Dodaj resztę przypraw i ponownie zagotuj.
Wlej ocet i zwiń sos do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy