Wydaje się, że istnieje milion przepisów na marynaty. Moim zdaniem warto wypróbować jak najwięcej z nich, aby znaleźć idealne dopasowanie. Na przykład ostatnio bardzo lubię takie fińskie ogórki bez sterylizacji.
Składniki
- ogórki - 2-2.5 kg
- sól - 3 art.
- cukier - 200 g
- woda - 1.5 L
- liść laurowy - 3 kawałki
- nasiona gorczycy - 3 łyżeczka
- ocet (6%) – 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie. Pokrój duże kawałki.
Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami, gotuj przez 4 minuty i wlej ocet.
Doprowadź marynatę do ponownego wrzenia i wyślij do niej ogórki.
Ponownie zagotuj i gotuj przez 3-4 minuty.
Ułóż ogórki z marynatą w słoikach poparzonych wrzącą wodą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy