Fińskie ogórki kiszone na zimę bez sterylizacji

45 min
3 porcje
Ogórki kiszone po fińsku na zimę bez sterylizacji
juliasudnitskaya, stock.adobe.com
0

Wydaje się, że istnieje milion przepisów na marynaty. Moim zdaniem warto wypróbować jak najwięcej z nich, aby znaleźć idealne dopasowanie. Na przykład ostatnio bardzo lubię takie fińskie ogórki bez sterylizacji.

Składniki

  • ogórki - 2-2.5 kg
  • sól - 3 art.
  • cukier - 200 g
  • woda - 1.5 L
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • nasiona gorczycy - 3 łyżeczka
  • ocet (6%) – 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie. Pokrój duże kawałki.

Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami, gotuj przez 4 minuty i wlej ocet.

Doprowadź marynatę do ponownego wrzenia i wyślij do niej ogórki.

Ponownie zagotuj i gotuj przez 3-4 minuty.

Ułóż ogórki z marynatą w słoikach poparzonych wrzącą wodą i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy