Do robienia sosów suszone grzyby nadają się nie gorzej niż świeże. A czasem nawet lepiej, ponieważ jest to rodzaj skoncentrowanego produktu, a smak z aromatem jest jeszcze bogatszy. Ten sos jest dobry do mięsa, makaronu, ziemniaków i innych potraw.
Składniki
- suszone grzyby - 150 g
- śmietana - 1 szkło
- mąka - 1 art.
- masło - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz grzyby przez noc, a następnie opłucz i przyspawaj do miękkości.
Posiekaj je drobno lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Podsmaż mąkę na maśle.
Wlej śmietanę, ciągle mieszając i zagotuj.
Dodaj grzyby i przyprawy i gotuj sos przez 5 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy