Tradycyjnie Tkemali jest przygotowywane ze śliwki lub śliwki wiśniowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy eksperymentowali z innymi owocami. Na przykład osobiście bardzo lubię morelowe tkemali, więc chętnie podzielę się z Wami tym sprawdzonym przepisem.
Składniki
- morele - 500 g
- ocet jabłkowy - 50 ml
- cukier - 30 g
- sól - 1 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- woda - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z moreli. Dodaj wodę do połówek.
Gotuj przez około 15 minut do miękkości i zmiel blenderem.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki do moreli i gotuj tkemali przez 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy