marynowane masło na zimę

1 godz. 0 min.
1 słoik
Marynowane masło na zimę
Irina, stock.adobe.com
0

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi grzybów leśnych w puszkach. Takie puste miejsce jest w centrum uwagi na świątecznym stole. Ugotuj grzyby prawidłowo i ciesz się doskonałym smakiem przekąski bez ryzyka dla zdrowia. Dzielę się przepisem na marynowane masło.

Składniki

  • Maślanka - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • woda - 500 ml
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • Goździk (opcjonalnie) – 2 szt.
  • ocet winny - 3 art.
  • sól - 2 łyżeczka
  • cukier - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj masło, oczyść z ziemi i piasku, zdejmij skórę z czapek, spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój duże grzyby na 2-4 części.

Gotuj grzyby w wodzie z 1 łyżeczką soli, cebulą i 1 łyżką octu przez 20 minut, usuwając pianę. Następnie wrzuć masło do durszlaka.

Na dnie sterylnego słoika umieść obrany czosnek i 1 liść laurowy.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, 1 liść laurowy, ziarna pieprzu i pozostałą sól. Dodaj goździki według uznania.

W rondelku z marynatą umieść maluchy i gotuj przez 25 minut.

Wprowadź ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.

Napełnij słoik gorącymi grzybami i zalej marynatą. Słoik szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przechowuj marynowane masło w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy