Trudno znaleźć osobę, która nie lubi grzybów leśnych w puszkach. Takie puste miejsce jest w centrum uwagi na świątecznym stole. Ugotuj grzyby prawidłowo i ciesz się doskonałym smakiem przekąski bez ryzyka dla zdrowia. Dzielę się przepisem na marynowane masło.
Składniki
- Maślanka - 1 kg
- cebula - 1 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 500 ml
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- Goździk (opcjonalnie) – 2 szt.
- ocet winny - 3 art.
- sól - 2 łyżeczka
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj masło, oczyść z ziemi i piasku, zdejmij skórę z czapek, spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój duże grzyby na 2-4 części.
Gotuj grzyby w wodzie z 1 łyżeczką soli, cebulą i 1 łyżką octu przez 20 minut, usuwając pianę. Następnie wrzuć masło do durszlaka.
Na dnie sterylnego słoika umieść obrany czosnek i 1 liść laurowy.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, 1 liść laurowy, ziarna pieprzu i pozostałą sól. Dodaj goździki według uznania.
W rondelku z marynatą umieść maluchy i gotuj przez 25 minut.
Wprowadź ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.
Napełnij słoik gorącymi grzybami i zalej marynatą. Słoik szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przechowuj marynowane masło w chłodnym, ciemnym miejscu.