dżem z pigwy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z pigwy
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Pigwa jest często niezasłużenie zapomniana, mimo że jest to owoc tak wszechstronny jak jabłka. A może nawet bardziej uniwersalny. Robi się z niego sosy, piecze się z nim mięso i drób, dodaje do gulaszu. A dziś przygotujemy doskonały gęsty dżem na zimę.

Składniki

  • pigwa - 1 kg
  • woda - 100 ml
  • cukier - 400 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść pigwę, pokrój w kostkę, dodaj wodę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj cukier, ponownie zagotuj i gotuj dżem, mieszając przez kolejne pół godziny.

Zwiń obrabiany przedmiot w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy