Wśród wszystkich odmian kwaśnej śmietany mam kilka szczególnie ulubionych. Na przykład taka tatarska śmietana jest bardzo dobra. Różni się nieco od zwykłych odmian, a to tylko go zdobi. Złap wielokrotnie sprawdzony przepis!
Składniki
do testu:
- mąka - 300 g
- Olej roślinny - 2 art.
- suche drożdże - 0.75 łyżeczka
- mleko (lub woda) – 225 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
do nadzienia:
- śmietana - 500 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche składniki ciasta.
Wlej ciepłe mleko i masło, zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić w cieple na godzinę.
Rozwałkuj ciasto, włóż do formy i uformuj wysokie boki.
Ubij składniki nadzienia trzepaczką i wlej na podstawę.
W razie potrzeby spraw, aby boki były kręcone.
Piecz śmietanę w piekarniku przez około 40 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy