Tiramisu to popularny włoski deser, który wielu zna i kocha. Co zaskakujące, tak delikatną ucztę można łatwo przygotować nawet w domu. Wypróbuj mój ulubiony przepis, a na pewno ci się uda!
Składniki
- mascarpone - 500 g
 - Ciasteczka Savoyardi - 250 g
 - Kawa (mocny) – 1 kubek
 - koniak - 1 art.
 - białka jaj - 4 kawałki
 - cukier puder - 1 szkło
 - kakao (do dekoracji) – 1 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubić z cukrem pudrem na ostre szczyty.
W małych porcjach dodaj mascarpone, delikatnie mieszając silikonową szpatułką.
Wlej kawę do szerokiego naczynia i wymieszaj z koniakiem.
Każde ciasteczko delikatnie polej łyżką kawy. Działaj szybko i ostrożnie.
Posmaruj dno naczynia cienką warstwą kremu, ułóż pierwszy rząd ciastek.
Ponownie posmaruj kremem i ułóż namoczone ciasteczka. Powtarzaj czynności, aż skończy się krem i ciasteczka.
Na wierzch posmaruj kremem i grubo posyp kakao.
Umieść tiramisu w lodówce na kilka godzin przed podaniem.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy