Szwajcarska beza jest dobra, ponieważ wykorzystuje pasteryzowane białka, a taki deser można bez obaw podawać dzieciom. I możesz uzyskać bezę w różnych kolorach za pomocą barwnika spożywczego.
Składniki
- białka jaj - 100 g
- cukier - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odmierz odpowiednią ilość białek i cukru, wlej wszystkie składniki do miski.
Ustaw miskę na łaźni wodnej i podgrzej mieszaninę, mieszając. Zadaniem jest osiągnięcie maksymalnego rozpuszczenia cukru i temperatury nie wyższej niż 55 stopni.
Następnie wlej masę do miski i zacznij ubijać mikserem. Najpierw ustaw niską prędkość.
Gdy masa zacznie się powiększać, zwiększ prędkość i ubij bezę, aż powstanie błyszcząca, gęsta masa z mocnymi szczytami.
Można dodać dowolny kolor barwnika.
Delikatnie przenieś puszystą masę do torebki cukierniczej z dyszą bezową. Możesz obejść się bez dyszy, wykonując okrągłe półfabrykaty.
Umieść małe porcje bezy na pergaminie, możesz zbliżyć się do siebie, ponieważ beza nie wzrośnie. Suszyć bezę w temperaturze 85 stopni. Czas suszenia zależy od wielkości porcji. Ponadto, jeśli chcesz uzyskać całkowicie suchą bezę, będziesz musiał suszyć dłużej (3-4 godziny). Aby sprawdzić stopień gotowości bezy, musisz ją zdobyć i złamać na pół.
Beza może być przechowywana w słoiku z pokrywką, ale nie dłużej niż dwa tygodnie.