desery 22.01.2022

beza Szwajcarska

4 godz. 0 min.
7 porcje
Beza Szwajcarska
0

Szwajcarska beza jest dobra, ponieważ wykorzystuje pasteryzowane białka, a taki deser można bez obaw podawać dzieciom. I możesz uzyskać bezę w różnych kolorach za pomocą barwnika spożywczego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odmierz odpowiednią ilość białek i cukru, wlej wszystkie składniki do miski.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Ustaw miskę na łaźni wodnej i podgrzej mieszaninę, mieszając. Zadaniem jest osiągnięcie maksymalnego rozpuszczenia cukru i temperatury nie wyższej niż 55 stopni.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Następnie wlej masę do miski i zacznij ubijać mikserem. Najpierw ustaw niską prędkość.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gdy masa zacznie się powiększać, zwiększ prędkość i ubij bezę, aż powstanie błyszcząca, gęsta masa z mocnymi szczytami.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Można dodać dowolny kolor barwnika.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Delikatnie przenieś puszystą masę do torebki cukierniczej z dyszą bezową. Możesz obejść się bez dyszy, wykonując okrągłe półfabrykaty.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Umieść małe porcje bezy na pergaminie, możesz zbliżyć się do siebie, ponieważ beza nie wzrośnie. Suszyć bezę w temperaturze 85 stopni. Czas suszenia zależy od wielkości porcji. Ponadto, jeśli chcesz uzyskać całkowicie suchą bezę, będziesz musiał suszyć dłużej (3-4 godziny). Aby sprawdzić stopień gotowości bezy, musisz ją zdobyć i złamać na pół.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Beza może być przechowywana w słoiku z pokrywką, ale nie dłużej niż dwa tygodnie.

Beza Szwajcarska: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy