Uwielbiasz japońskie jedzenie? W takim razie mam dla Ciebie świetną wiadomość: dzisiaj przygotujemy sushi w domu. Być może za pierwszym razem nie okażą się idealne, ale i tak będą pyszne. Podawaj koniecznie z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 200 g
- łosoś (lekko solony) – 120 g
- ocet ryżowy - 1 art.
- glony (Chuka) – 100 g
- nori - 1 liść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowany ryż wymieszać z octem i odstawić na 10 minut.
Uformuj ryż w gęste, podłużne placki.
Pokrój lekko solonego łososia na rozmiar kęsa ryżu.
Połóż rybę na ryżu i lekko dociśnij.
Rozłóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Połóż wodorosty na szerokiej stronie paskiem.
Zwiń rolkę, zabezpiecz krawędzie i pokrój.
Połóż oba rodzaje sushi na talerzu i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy