Sklepy są pełne podobnych przekąsek, ale żadna z nich nie dorówna domowej roboty. W troskliwych rękach gospodyni zwykły pieczony pasztet z wątróbki drobiowej staje się arcydziełem. Zwłaszcza, gdy ma przed oczami sprawdzoną receptę. Właśnie taki powiem ci teraz.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 600 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- śmietana - 100 ml
- mąka - 2 art.
- masło - 80 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
- mleko - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową i zalej mlekiem przez 20 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.
Roztop masło na patelni, dodaj warzywa i smaż do miękkości.
Umieść wątrobę i smaż w misce blendera.
Dodaj lekko ubite jajko, śmietanę, przyprawy, mąkę i sól. Zmiel na gładką konsystencję.
Nasmaruj formę olejem i ułóż półfabrykat z wątroby.
Umieść wypełnioną formę w większej kokilce i wlej do połowy ciepłą wodą.
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy