przekąski 03.07.2023

pieczony pasztet z wątróbki drobiowej

55 min
4 porcje
Pieczony pasztet z wątróbki drobiowej to prosty i pyszny przepis na gotowanie krok po kroku
Sławomir Fajer, stock.adobe.com
0

Sklepy są pełne podobnych przekąsek, ale żadna z nich nie dorówna domowej roboty. W troskliwych rękach gospodyni zwykły pieczony pasztet z wątróbki drobiowej staje się arcydziełem. Zwłaszcza, gdy ma przed oczami sprawdzoną receptę. Właśnie taki powiem ci teraz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wątróbkę drobiową i zalej mlekiem przez 20 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.

Roztop masło na patelni, dodaj warzywa i smaż do miękkości.

Umieść wątrobę i smaż w misce blendera.

Dodaj lekko ubite jajko, śmietanę, przyprawy, mąkę i sól. Zmiel na gładką konsystencję.

Nasmaruj formę olejem i ułóż półfabrykat z wątroby.

Umieść wypełnioną formę w większej kokilce i wlej do połowy ciepłą wodą.

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy