przekąski 22.01.2022

Grecka shawarma z jagnięciną, fetą i oliwkami

20 min
4 porcje
Grecka shawarma z jagnięciną, fetą i oliwkami
Joshua Resnick, stock.adobe.com
0

W Grecji shawarma nazywa się "Gyros". Przygotuj go w pita, z dodatkiem sosu tzatziki. Bardzo podoba mi się przepis na shawarmę z jagnięciną, fetą i oliwkami. Mięso jest wstępnie upieczone z solą i pieprzem, a następnie pokrojone w cienkie plasterki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczoną jagnięcinę na cienkie plasterki.

Pokrój pomidory, oliwki i natkę pietruszki.

Zetrzyj fetę widelcem, wymieszaj z natką pietruszki i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

Rozłóż pita na stole i posmaruj sosem tzatziki.

Połóż pomidory, jagnięcinę i mieszankę sera na środku.

Dodaj trochę więcej sosu, wsuń krawędzie do środka i zawiń pita w papier. Powtórz procedurę z resztą Pitas i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy