W Grecji shawarma nazywa się "Gyros". Przygotuj go w pita, z dodatkiem sosu tzatziki. Bardzo podoba mi się przepis na shawarmę z jagnięciną, fetą i oliwkami. Mięso jest wstępnie upieczone z solą i pieprzem, a następnie pokrojone w cienkie plasterki.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczoną jagnięcinę na cienkie plasterki.
Pokrój pomidory, oliwki i natkę pietruszki.
Zetrzyj fetę widelcem, wymieszaj z natką pietruszki i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Rozłóż pita na stole i posmaruj sosem tzatziki.
Połóż pomidory, jagnięcinę i mieszankę sera na środku.
Dodaj trochę więcej sosu, wsuń krawędzie do środka i zawiń pita w papier. Powtórz procedurę z resztą Pitas i nadzieniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy