przekąski 07.07.2023

Shawarma z falafelem

50 min
4 porcje
Shawarma z falafelem
Emojibb.Family, stock.adobe.com
0

Przepis jest dość złożony i składa się z kilku etapów. Ale jeśli jest czas i chęć, zdecydowanie polecam spróbować. Shawarma z falafelem okazuje się bardzo smaczna. Soczyste warzywa i kotlety z soczewicy są po prostu doskonałe.

Składniki

dla Shawarma:
dla falafela:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Soczewicę moczyć wstępnie przez 8 godzin.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i pozostaw do spuszczenia.

Chleb pokruszyć w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut.

Przełóż soczewicę, chleb, koperek, obraną cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa.

Dodaj zmielony pieprz, sól, sodę i wymieszaj.

Uformuj okrągłe kulki, ułóż na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Pokrój pomidory, ogórki, koperek, obraną cebulę i paprykę.

Połącz majonez, śmietanę i sól.

Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj sosem.

Ułóż Falafel i warzywa, zwiń shawarmę.

Grilluj gotową shawarmę na złoty kolor po obu stronach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy