Przepis jest dość złożony i składa się z kilku etapów. Ale jeśli jest czas i chęć, zdecydowanie polecam spróbować. Shawarma z falafelem okazuje się bardzo smaczna. Soczyste warzywa i kotlety z soczewicy są po prostu doskonałe.
Składniki
- czerwona soczewica - 200 g
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 rzecz
- koperek - 2 gałązki
- chleb - 1 plasterek
- soda spożywcza - 0,5 CZ. l
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Soczewicę moczyć wstępnie przez 8 godzin.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i pozostaw do spuszczenia.
Chleb pokruszyć w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut.
Przełóż soczewicę, chleb, koperek, obraną cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa.
Dodaj zmielony pieprz, sól, sodę i wymieszaj.
Uformuj okrągłe kulki, ułóż na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Pokrój pomidory, ogórki, koperek, obraną cebulę i paprykę.
Połącz majonez, śmietanę i sól.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj sosem.
Ułóż Falafel i warzywa, zwiń shawarmę.
Grilluj gotową shawarmę na złoty kolor po obu stronach.