Świetna przekąska na romantyczną kolację lub zabawne spotkania z dziewczynami. Sajgonki z krewetkami to pyszne i piękne danie, które nawet niedoświadczony kucharz może z łatwością ugotować. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 200 g
- awokado - 1 rzecz
- marchew - 200 g
- sok z cytryny - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- sałata - 1 liść
- makaron ryżowy (gotowane) – 100 g
- papier ryżowy - 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.
Awokado przekrój na pół, obierz i pestkę.
Pokrój miąższ owocu w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój liść sałaty na ćwiartki.
Pokrój marchewki w cienkie paski.
Ugotowany makaron pokrój w krótkie segmenty i wymieszaj z sosem sojowym.
Namocz papier ryżowy w ciepłej wodzie przez 15 sekund.
Połóż na desce, połóż kawałek liścia sałaty na wierzchu.
Na środku ułóż marchewki, makaron, awokado i krewetki.
Wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń sajgonkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.