Krewetki tempura same w sobie są świetną przekąską. Ale okazuje się, że jest jeszcze smaczniejszy, jeśli ugotujesz z nimi takie delikatne bułki. Podawaj je z pikantnym japońskim majonezem i sosem teriyaki, aby smak był jeszcze bogatszy.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- krewetki - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- bułka tarta (tempura) – 2 art.
- awokado - 1 rzecz
- ser śmietankowy - 150 g
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj umyty ryż do wrzącej wody i gotuj do miękkości.
Dopraw octem, solą, dodaj cukier i pozwól mu ostygnąć.
Ubij jajko widelcem. Zanurz obrane krewetki w jajku i tempurze i usmaż na patelni.
Przetnij arkusze nori na pół i ułóż na wierzchu warstwę ryżu.
Połóż cienkie plasterki awokado na ryżu i odwróć obrabiany przedmiot.
Połóż krewetki i ser śmietankowy na nori i zwiń ciasne bułki.
Pokrój je nożem lekko zwilżonym wodą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy