Potrzebujesz szybkiego lunchu? Ugotuj makaron i usmaż kotlety. Na taką okazję mam dla Ciebie świetny przepis. Nie zajmie to dużo czasu i mile zaskoczy wynikiem. Użyję mielonej wieprzowiny, ale zrobi to również każda inna.
Składniki
- mielona wieprzowina - 500 g
- ziemniaki (średni) – 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- majonez - 50 ml
- Olej roślinny - 4 art.
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka (gorący) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli pojawi się za dużo soku, odcedź go.
Połącz mięso mielone, jajka, ziemniaki, majonez, sól, zmieloną gałkę muszkatołową i czarny pieprz.
Uformuj rękami małe placki tej samej wielkości i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.
Złóż kotlety do głębokiej patelni, zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy