Gulasz to popularne Węgierskie danie. Można go ugotować z różnych mięs, z dodatkiem warzyw lub bez, uczynić grubszym lub odwrotnie — płynnym jak zupa. Dzisiaj podzielę się z wami prostym przepisem na gulasz wołowy z sosem.
Składniki
- wołowina - 600 g
- papryka - 300 g
- marchew (duży) – 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- mąka - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 80 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Paprykę, cebulę, marchewkę obrać i pokroić.
Rozgrzej olej na patelni, włóż wołowinę i smaż przez 7-10 minut, ciągle mieszając.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj paprykę, liść laurowy i czarny i ziele angielskie zmiażdżone w moździerzu.
Po 5 minutach wlej gorącą wodę zmieszaną z sosem pomidorowym i mąką. Przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
Sól, wyłącz i nalegaj 10 minut pod przykryciem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy