dania główne 07.02.2022

gulasz wołowo-warzywny z sosem

1 godz. 25 min.
5 porcji
Gulasz wołowy i warzywny z sosem
0

Gulasz to popularne Węgierskie danie. Można go ugotować z różnych mięs, z dodatkiem warzyw lub bez, uczynić grubszym lub odwrotnie — płynnym jak zupa. Dzisiaj podzielę się z wami prostym przepisem na gulasz wołowy z sosem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Paprykę, cebulę, marchewkę obrać i pokroić.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej na patelni, włóż wołowinę i smaż przez 7-10 minut, ciągle mieszając.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-4 minuty.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj paprykę, liść laurowy i czarny i ziele angielskie zmiażdżone w moździerzu.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Po 5 minutach wlej gorącą wodę zmieszaną z sosem pomidorowym i mąką. Przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Sól, wyłącz i nalegaj 10 minut pod przykryciem.

Gulasz wołowy i warzywny z sosem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy