Nie jest tajemnicą, że owsianka jest znacznie smaczniejsza w powolnej kuchence. Sprawdźmy z własnego doświadczenia, gotując kaszę gryczaną z wieprzowiną. Do tego idealne są części polędwicy z tłuszczem. Zwykle biorę polędwicę, karkówkę lub górną część szynki.
Składniki
- gryka - 2 szklanki
- wieprzowina (polędwica) – 350 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 5 szklanki
- szczypiorek (do dekoracji) – 1 łodyga
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Posiekaj marchewki i obraną cebulę.
Wlej olej roślinny do miski multicookera, włącz tryb "smażenie". Dodaj kawałki wieprzowiny i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i 1 szklankę ciepłej wody. Zamknij pokrywkę i gotuj przez pół godziny w trybie"duszenie"
Otwórz pokrywkę, sól, pieprz i przełącz powolną kuchenkę na program "SMAŻENIE". Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i gotuj przez 3 minuty.
Dodaj umytą kaszę gryczaną, pozostałą wodę, zamknij pokrywkę i gotuj przez kolejne pół godziny w programie owsianka.
Ułóż gotowe danie na talerzach i udekoruj posiekaną zieloną cebulą.