Kontynuujmy eksperymenty kulinarne i przygotujmy dziś keczup z cukinii. Apetyczny SOS spodoba się miłośnikom delikatnych smaków. Można go podawać z cienkim chlebem pita, posmarować chlebem i dodać do wielu innych dań głównych.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- pomidory - 300 g
- papryka - 300 g
- czosnek - 50 g
- cebula - 3 kawałki
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet jabłkowy - 80 ml
- cukier - 100 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, pomidory, obraną cebulę i paprykę.
Umieść warzywa na patelni, wymieszaj z cukrem i odstaw na 2 godziny.
Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Przetrzyj miękkie warzywa przez sito.
Wymieszaj powstałą masę z solą, posiekanym czosnkiem i olejem. Gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Wlej ocet, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym keczupem, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy