Będziemy gotować na głębokiej patelni lub patelni o odpowiedniej wielkości. Smażony kawior z cukinii można zamknąć w słoikach na zimę lub podać na stole z chlebem. Zamiast koncentratu pomidorowego dozwolone jest stosowanie świeżych pomidorów, sosu pomidorowego lub soku.
Składniki
- cukinia - 500 g
- marchew - 150 g
- cebula - 150 g
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- ocet - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 art.
- Sol - 1 łyżeczka
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki i gotuj przez 7-10 minut.
Dodaj cukinię, cukier, sól i mielony pieprz. Tomić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Wlej ocet, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Napełnij gorące słoiki czystym, suchym kawiorem i zwiń.