kompot z berberysu na zimę bez sterylizacji

45 min
1 porcja
Kompot z berberysu na zimę bez sterylizacji
Natalia, stock.adobe.com
0

Jasny i bogaty smak berberysu jest idealny do szerokiej gamy półfabrykatów. Najczęściej dodaje się go do przypraw i sosów, ale dzisiaj przejdźmy dalej, a powiem Ci, jak ugotować z niego kompot na zimę. Również bez sterylizacji.

Składniki

  • Berberys - 300 g
  • cukier - 200 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz berberys, wlej do słoika, zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.

Odcedź tę wodę, zagotuj ją ponownie, wlej berberys i pozostaw na kolejne 10 minut.

Ponownie odcedź, dodaj cukier i gotuj, aż syrop będzie gładki.

Wlej berberys, dodaj kwas cytrynowy i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy