Dzisiaj przygotujemy adżikę z buraków na zimę. Dla wygody przepuszczamy warzywa przez maszynę do mięsa. Dzięki temu struktura sosu będzie miała idealną konsystencję. Jeśli chcesz, aby był bardziej kremowy, po ugotowaniu dodatkowo zmiksuj blenderem.
Składniki
- Burak - 1 kg
- papryka - 300 g
- pomidory - 200 g
- czosnek - 50 g
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- ocet - 60 ml
- Olej roślinny - 120 ml
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się nasion i skórki.
Posiekaj obrane buraki, paprykę, czosnek i ostrą paprykę za pomocą maszynki do mięsa.
Połącz wszystkie półfabrykaty w dużym rondlu, dodaj cukier, sól, chmiel suneli i masło.
Gotuj przez 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, potem jeszcze 1 minutę i wyjmij z pieca.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącą adjiką i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy