Mówią, że są dwa rodzaje ludzi: miłośnicy pomidorów i miłośnicy ogórków. Ale co, jeśli kochasz wszystkie warzywa jednakowo? I po co wybierać, kiedy tak pięknie się ze sobą łączą! Złap jednocześnie doskonały przepis na przygotowanie ogórków i pomidorów.
Składniki
- ogórki - 400 g
 - pomidory - 300 g
 - koperek - 1 parasol
 - czarny pieprz (groszek) – 5 sztuk
 - ziele angielskie (groszek) – 5 sztuk
 - liść laurowy - 1 rzecz
 - czosnek - 5 ząbki
 - ocet (9%) – 6 art.
 - woda - 1 l
 - sól - 2 art.
 - cukier - 4 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż liść laurowy, koperek, czosnek i oba rodzaje pieprzu na dnie wysterylizowanego słoika.
Ostrożnie ułóż warzywa w przypadkowej kolejności, ale aby uniknąć zgniatania pomidorów.
Zagotuj wodę i zalej warzywa przez 10 minut. Następnie odcedź, ponownie zagotuj i ponownie napełnij w tym samym czasie.
Ponownie odcedź, dodaj ocet, cukier i sól, zagotuj marynatę i gotuj, aż cukier się rozpuści.
Napełnij ogórki pomidorami marynatą i zwiń słoik.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy