arbuzy z czosnkiem na zimę

40 min
4 porcje
Arbuzy z czosnkiem na zimę
lena_zajchikova, stock.adobe.com
0

Wydawałoby się, co może być bardziej oryginalne niż puste arbuzy? Tylko zbiór arbuzów z czosnkiem! Brzmi dziwnie i nietypowo, ale okazuje się bardzo smaczny i oryginalny. Radzę więc przy okazji spróbować przynajmniej jednego słoika.

Składniki

  • arbuz - 2.5 kg
  • miód - 150 g
  • czosnek - 12 ząbki
  • sól - 90 g
  • ocet - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój arbuza na małe kawałki i ułóż w sterylnych słoikach warstwami, naprzemiennie z czosnkiem.

Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i odstaw na 15 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj miód, sól i ocet i zagotuj marynatę.

Wlej arbuzy i dodatkowo sterylizuj słoiki przez 15 minut w garnku z wodą. Zakasać.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy