sos żurawinowy na zimę

20 min
6 porcji
Sos żurawinowy na zimę
kochabamba, stock.adobe.com
0

Uwaga dla wszystkich smakoszy! Wspaniały sos żurawinowy można przygotować na zimę. Ugotuj go w sezonie świeżych jagód, Zamknij w słoikach i ciesz się zimą. Ten przepis wykorzystuje wodę i zamiast tego można dodać sok pomarańczowy lub jabłkowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przetrzyj żurawinę przez drobne sito.

Dodaj sok pomidorowy, przyprawy, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Wymieszaj skrobię z wodą i wlej cienkim strumieniem do rondla z żurawiną. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Rozłóż sos w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy