Uwaga dla wszystkich smakoszy! Wspaniały sos żurawinowy można przygotować na zimę. Ugotuj go w sezonie świeżych jagód, Zamknij w słoikach i ciesz się zimą. Ten przepis wykorzystuje wodę i zamiast tego można dodać sok pomarańczowy lub jabłkowy.
Składniki
- żurawina - 600 g
 - czosnek - 2 ząbki
 - Goździk - 2 Bud
 - mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
 - skrobia kukurydziana - 1 art.
 - cukier - 150 g
 - sól - 0,5 łyżeczka
 - ocet - 2 art.
 - sok pomidorowy - 100 ml
 - woda - 100 ml
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj żurawinę przez drobne sito.
Dodaj sok pomidorowy, przyprawy, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Wymieszaj skrobię z wodą i wlej cienkim strumieniem do rondla z żurawiną. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Rozłóż sos w czystych, suchych słoikach i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy