klasyczny sos śliwkowo-chmielowy tkemali-suneli na zimę

30 min
8 porcji
Klasyczny sos tkemali ze śliwki i chmielu
Natallya_ph, stock.adobe.com
0

Chcesz bliżej poznać gruzińską kuchnię? Ugotuj klasyczny sos śliwkowo-chmielowo-suneli tkemali! Radzę poważnie podejść do problemu i znaleźć śliwki odmiany tkemali. Jeśli ich nie ma, weź niedojrzałą śliwkę wiśniową.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, włóż do rondla i zalej wodą.

Gotuj przez 15 minut, a następnie przetrzyj przez sito.

Drobno posiekaj ostrą paprykę, kolendrę i obrany czosnek.

Połącz wszystko w rondlu, dodaj puree ze śliwek, cukier, sól i chmiel-suneli.

Gotuj przez 5 minut, wlej ocet i wymieszaj. Włóż gorący sos do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy