półfabrykaty na zimę
08.02.2023
klasyczny sos śliwkowo-chmielowy tkemali-suneli na zimę
30 min
8 porcji
Chcesz bliżej poznać gruzińską kuchnię? Ugotuj klasyczny sos śliwkowo-chmielowo-suneli tkemali! Radzę poważnie podejść do problemu i znaleźć śliwki odmiany tkemali. Jeśli ich nie ma, weź niedojrzałą śliwkę wiśniową.
Składniki
- śliwki (tkemali) – 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- kolendra - 20 g
- czosnek - 50 g
- chmiel-suneli - 1 art.
- ocet - 2 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, włóż do rondla i zalej wodą.
Gotuj przez 15 minut, a następnie przetrzyj przez sito.
Drobno posiekaj ostrą paprykę, kolendrę i obrany czosnek.
Połącz wszystko w rondlu, dodaj puree ze śliwek, cukier, sól i chmiel-suneli.
Gotuj przez 5 minut, wlej ocet i wymieszaj. Włóż gorący sos do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy