Wczesną jesienią, w okresie zbierania warzyw, nie przegap okazji, aby przygotować niesamowity kawior z pieczonego bakłażana na zimę. Każdy może poradzić sobie z tym zadaniem. Wszystkie szczegóły podaję dalej w przepisie.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 500 g
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 2,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż całe bakłażany na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.
Drobno posiekaj pomidory, schłodzony bakłażan, obraną cebulę i paprykę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj paprykę i gotuj przez 10 minut.
Dodaj pomidory, bakłażany, przyprawy i sól. Dusić wszystko razem przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.
Włóż kawior do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy