marynata bez jęczmienia jęczmiennego na zimę
Takie puste miejsce na marynatę jest wygodne w użyciu zimą, aby zaoszczędzić czas. Po prostu dodaj zawartość słoika do garnka z wrzącym bulionem, dodaj pozostałe składniki według uznania, a aromatyczna marynata jest gotowa! Szybko, prosto, oszczędnie.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- marchew - 300 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- ocet (6%) – 5 art.
- sól - 1,5 art.
- cukier - 3 art.
- liść laurowy - do smaku
- pietruszka - 5 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i obierz warzywa. Ogórki, pietruszkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, zetrzeć marchewki na grubej tarce, posiekać czosnek. Połącz warzywa w jednej misce, sól, dodaj cukier i liść laurowy.
Umieść mieszaninę warzyw na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby dodaj wodę (50-100 ml).
Wprowadź ocet i gotuj przez 1 minutę dłużej.
Włóż gorący przedmiot do marynaty do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzone słoiki z półfabrykatem w chłodnym, ciemnym miejscu.