dżem agrestowy z irgą

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem agrestowy z irgą
Olena Rudo, stock.adobe.com
0

Najprostszy dżem agrestowy zebrany we własnym ogrodzie będzie lśnił nowymi kolorami, warto dodać do niego trochę irgi. Niezwykle smaczna, ale niewystarczająco popularna jagoda na naszych oczach przekształca ulubione półfabrykaty.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • Irga - 600 g
  • cukier - 1.2 kg
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj agrest z irgą i zagotuj.

Lekko zetrzyj jagody i dodaj cukier.

Doprowadź do ponownego wrzenia i gotuj dżem przez 30-40 minut na małym ogniu.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy