dżem z borówki leśnej

1 godz. 0 min.
3 porcje
Dżem z borówek leśnych
Nastya, stock.adobe.com
0

Słoik domowego dżemu jagodowego zachowuje czarujący aromat lasu i cały urok dzikich jagód. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego przysmaku w sieci, ale nie lubię skomplikowanych przepisów, więc zawsze staram się uprościć zadanie tak bardzo, jak to możliwe

Składniki

  • Borówka - 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 4 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, delikatnie opłucz w zimnej wodzie, uważając, aby nie naruszyć integralności jagód i wrzuć do durszlaka. Umieść lekko wysuszone jagody w emaliowanej misce, aby ugotować dżem. Nie polecam używania pojemników miedzianych, ponieważ kwas zawarty w jagodach reaguje z tlenkami miedzi, tworząc ciemną powłokę na powierzchni naczyń miedzianych. I nie potrzebujemy tego całkowicie.

Na patelni połącz wodę i cukier, wymieszaj, zagotuj syrop na dużym ogniu i gotuj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Wlej jagody gorącym syropem cukrowym i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.

Następnie włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj dżem na małym ogniu przez 20 minut, nie zapominając o okresowym mieszaniu i usuwaniu powstałej piany.

Gotowy dżem z borówki leśnej wlać na gorąco do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanej ilości produktów otrzymuję około 1,5 litra pachnącego przysmaku.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy