Słoik domowego dżemu jagodowego zachowuje czarujący aromat lasu i cały urok dzikich jagód. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego przysmaku w sieci, ale nie lubię skomplikowanych przepisów, więc zawsze staram się uprościć zadanie tak bardzo, jak to możliwe
Składniki
- Borówka - 1 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, delikatnie opłucz w zimnej wodzie, uważając, aby nie naruszyć integralności jagód i wrzuć do durszlaka. Umieść lekko wysuszone jagody w emaliowanej misce, aby ugotować dżem. Nie polecam używania pojemników miedzianych, ponieważ kwas zawarty w jagodach reaguje z tlenkami miedzi, tworząc ciemną powłokę na powierzchni naczyń miedzianych. I nie potrzebujemy tego całkowicie.
Na patelni połącz wodę i cukier, wymieszaj, zagotuj syrop na dużym ogniu i gotuj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wlej jagody gorącym syropem cukrowym i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
Następnie włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj dżem na małym ogniu przez 20 minut, nie zapominając o okresowym mieszaniu i usuwaniu powstałej piany.
Gotowy dżem z borówki leśnej wlać na gorąco do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanej ilości produktów otrzymuję około 1,5 litra pachnącego przysmaku.