Wielu uważa, że czerwona jarzębina jest dość specyficzną jagodą dla amatora. Ale najczęściej faktem jest, że wystarczy umieć go odpowiednio ugotować. Na przykład po prostu nie można się oprzeć takiemu dżemowi "po królewsku".
Składniki
- Jarzębina - 1 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 1.5 l
- pomarańcza - 3 kawałki
- orzechy włoskie - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę z cukrem, gotuj, aż się rozpuści i wyślij tam jarzębinę. Gotuj przez 15 minut.
Podziel obrane pomarańcze na kliny i pokrój w drobną kostkę.
Wyślij je do jarzębiny i gotuj przez kolejne 20 minut.
Następnie dodaj posiekane orzechy i gotuj przez kolejne 20 minut.
Rzuć dżem po królewsku w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy