Nie ma gdzie umieścić beczki na pikle w mieszkaniu, więc o wiele wygodniej jest gotować marynowane jabłka w słoikach. Aby to zrobić, potrzebujesz małych owoców i pojemnika z szeroką szyjką. W ostateczności jabłka można pokroić na pół.
Składniki
- jabłka (małe) – 1 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- Goździk - 2 Bud
- ocet - 25 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 5 g
- woda (filtrowane) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść przyprawy i jabłka w wysterylizowanych słoikach.
Wlej wrzącą wodę i pozostaw na 30 minut pod pokrywkami.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez kilka minut.
Wlej ocet i wrzącą marynatę do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy