Nie zdążyłeś zebrać plonów na czas, a teraz na łóżkach leżą ogromne ogórki? Nie spiesz się, aby je wyrzucić. Lepiej przygotuj delikatny kawior z przejrzałych ogórków. Przekąskę można podać natychmiast lub zamknąć w słoikach na zimę.
Składniki
- ogórki (przejrzałe) – 2 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 5 ząbki
- Pasta pomidorowa - 50 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- ocet jabłkowy - 3 art.
- cukier - 80 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ogórki, pokrój na pół wzdłuż i usuń rdzeń z nasionami.
Posiekaj ogórki, marchewkę i obraną cebulę.
Wymieszaj ogórki z masłem, cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj cebulę, marchewkę, koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sól, posiekany czosnek i smaż przez 10 minut.
Wlać ocet, wymieszać, dusić przez 2-3 minuty i zamknąć w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy