marynowana papryka na zimę

35 min
3 puszki po 0,5 l
Marynowana papryka na zimę
Swietłana Jewgrafowa, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę zaoferować marynowanie papryki na zimę według klasycznego przepisu. Aby przedmiot był jak najsmaczniejszy, wybierz mięsiste soczyste warzywa. Papryka okazuje się niezwykle aromatyczna, delikatna i umiarkowanie słodka.

Składniki

  • papryka (Waga netto) – 1,5 kg
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
  • woda - 500 ml
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet (9%) – 65 ml
  • cukier - 150 g
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w duże plasterki.

Na patelni połącz wodę, ocet i olej roślinny, dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj i zagotuj marynatę na dużym ogniu.

We wrzącej marynacie umieść kawałki pieprzu, delikatnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Umieść gorące plastry papryki w wysterylizowanych słoikach i zalej wrzącą marynatą do góry. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy