Dzisiaj chcę zaoferować marynowanie papryki na zimę według klasycznego przepisu. Aby przedmiot był jak najsmaczniejszy, wybierz mięsiste soczyste warzywa. Papryka okazuje się niezwykle aromatyczna, delikatna i umiarkowanie słodka.
Składniki
- papryka (Waga netto) – 1,5 kg
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- woda - 500 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 65 ml
- cukier - 150 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w duże plasterki.
Na patelni połącz wodę, ocet i olej roślinny, dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj i zagotuj marynatę na dużym ogniu.
We wrzącej marynacie umieść kawałki pieprzu, delikatnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Umieść gorące plastry papryki w wysterylizowanych słoikach i zalej wrzącą marynatą do góry. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.