pieczenie 22.01.2022

naleśniki z sodą i octem

30 min
6 porcji
Naleśniki z sodą i octem
circleps, stock.adobe.com
0

O dziwo, takie proste składniki sprawiają, że naleśniki są bardzo miękkie i smaczne. Gotuję z dwóch części wody i jednej części mleka. Płyny i jajka muszą być ciepłe.

Składniki

  • mąka - 300 g
  • woda (ciepły) – 2 szklanki
  • mleko (ciepły) – 1 szklanka
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 0,25 CZ. l.
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
  • masło (do smażenia) – 30 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Lekko ubij jajka z cukrem i solą.

Dodaj wodę, olej roślinny i sodę gaszoną octem. Wszystko dobrze wymieszaj.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.

Wlej ciepłe mleko, dostosowując gęstość ciasta.

Posmaruj patelnię masłem i podgrzej. Wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.

Na średnim ogniu podsmaż naleśnik na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy