O dziwo, takie proste składniki sprawiają, że naleśniki są bardzo miękkie i smaczne. Gotuję z dwóch części wody i jednej części mleka. Płyny i jajka muszą być ciepłe.
Składniki
- mąka - 300 g
- woda (ciepły) – 2 szklanki
- mleko (ciepły) – 1 szklanka
- jaja kurze - 3 kawałki
- ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 CZ. l.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
- masło (do smażenia) – 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj wodę, olej roślinny i sodę gaszoną octem. Wszystko dobrze wymieszaj.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.
Wlej ciepłe mleko, dostosowując gęstość ciasta.
Posmaruj patelnię masłem i podgrzej. Wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.
Na średnim ogniu podsmaż naleśnik na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy