Ptysie z dyni nie są najbardziej banalnym i powszechnym rozwiązaniem. Ale na pewno nie będziesz w stanie ich odrzucić po pierwszym wypróbowaniu. Pikantne pachnące warzywo doskonale zdobi jesienne i zimowe dni.
Składniki
- ciasto francuskie - 400 g
- Dynia - 200 g
- żółtka - 1 rzecz
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
- masło - 1 art.
- Sezam - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w drobną kostkę i lekko usmaż na maśle.
Dodaj cukier i wszystkie przyprawy do smaku i smaż przez kolejną minutę.
Pokrój ciasto francuskie w prostokąty i uformuj kosze z brzegami. Połączenia i krawędzie można przykleić żółtkiem.
Napełnij ptysie nadzieniem i posmaruj wierzch ubitym żółtkiem.
Posyp sezamem i piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy