Uwielbiam gotować, więc często rozpieszczam rodzinę pysznymi wypiekami. Niedawno postanowiłem upiec pyszne pączki. Nie chciałem wyrabiać ciasta na wodzie, aw lodówce było kwaśne mleko. W rezultacie okazało się jeszcze smaczniejsze niż zwykle!
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- kwaśne mleko (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 3 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 400 ml
do glazury:
- sok z cytryny - 50 ml
- cukier puder - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj kwaśne mleko i sodę. Masa powinna zwiększyć objętość.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj wanilię i zwykły cukier, wymieszaj.
Połącz oba półfabrykaty, dodaj jajko i zagniataj ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, wyciśnij pączki specjalnym cięciem.
Smażyć półfabrykaty w rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.
Połącz sok z cytryny i cukier puder.
Posmaruj pączki przygotowanym lukrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy