pieczenie 17.03.2022

pączki na kwaśnym mleku

50 min
5 porcji
Pączki na kwaśnym mleku
saharosa, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gotować, więc często rozpieszczam rodzinę pysznymi wypiekami. Niedawno postanowiłem upiec pyszne pączki. Nie chciałem wyrabiać ciasta na wodzie, aw lodówce było kwaśne mleko. W rezultacie okazało się jeszcze smaczniejsze niż zwykle!

Składniki

do glazury:
  • sok z cytryny - 50 ml
  • cukier puder - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj kwaśne mleko i sodę. Masa powinna zwiększyć objętość.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj wanilię i zwykły cukier, wymieszaj.

Połącz oba półfabrykaty, dodaj jajko i zagniataj ciasto.

Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, wyciśnij pączki specjalnym cięciem.

Smażyć półfabrykaty w rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.

Połącz sok z cytryny i cukier puder.

Posmaruj pączki przygotowanym lukrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy