Znanych jest wiele przepisów na przyprawę do pieczenia. Abchaska adżika na zimę jest przygotowywana z ostrej papryki i czosnku. Nie trzeba go gotować. Wystarczy posiekać warzywa, wymieszać z przyprawami i zamknąć w przygotowanych słoikach. Przedmiot obrabiany jest doskonale przechowywany nawet w temperaturze pokojowej.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zawiąż ostrą paprykę w pęczki i zawieś na 2-3 dni na słońcu.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Zetrzyj sól i przyprawy w moździerzu.
Wymieszaj oba półfabrykaty i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy