squash marynowany z pomidorami bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
2 porcje
Marynowane squash z pomidorami bez sterylizacji
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Squash i pomidory doskonale sąsiadują ze sobą w słoiku. Do tego przedmiotu wybieram gęste pomidory odmiany "Cream" i Młode, o cienkiej skórce squash. Przepis na marynatę bez zbędnych dodatków i przypraw pozwala maksymalnie zachować naturalny smak warzyw.

Składniki

  • Patisson - 300 g
  • pomidory (odmiana) – 300 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • koperek - 2 parasolka
  • ocet (9%) – 2 art. l
  • woda - 500 ml
  • liść laurowy - 2 szt.
  • sól - 1 art.
  • cukier - 2 art.
  • czarny pieprz (Permalink) – 6 szt.
  • Goździk - 2 szt.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj pomidory, nakłuj skórkę w kilku miejscach wykałaczką.

Opłucz Kabaczek, obierz nasiona i pokrój ze skórką na średnie plasterki. Bardzo młode, małe owoce można pozostawić w całości.

Na dnie sterylnych słoików umieść parasol koperkowy, ząbki czosnku i liść laurowy. Następnie na przemian ubij pomidory i kawałki squasha w słoikach.

Zagotuj wodę, wlej warzywa do słoików na szyję wrzącą wodą, przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.

Przygotuj marynatę: spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól, cukier, goździki i pieprz. Gotuj przez 2 minuty, na koniec dodaj ocet.

Napełnij słoiki warzywami gorącą marynatą, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw pod kocem, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj schłodzone słoiki z marynowanymi warzywami w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy