squash marynowany z pomidorami bez sterylizacji
Squash i pomidory doskonale sąsiadują ze sobą w słoiku. Do tego przedmiotu wybieram gęste pomidory odmiany "Cream" i Młode, o cienkiej skórce squash. Przepis na marynatę bez zbędnych dodatków i przypraw pozwala maksymalnie zachować naturalny smak warzyw.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pomidory, nakłuj skórkę w kilku miejscach wykałaczką.
Opłucz Kabaczek, obierz nasiona i pokrój ze skórką na średnie plasterki. Bardzo młode, małe owoce można pozostawić w całości.
Na dnie sterylnych słoików umieść parasol koperkowy, ząbki czosnku i liść laurowy. Następnie na przemian ubij pomidory i kawałki squasha w słoikach.
Zagotuj wodę, wlej warzywa do słoików na szyję wrzącą wodą, przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.
Przygotuj marynatę: spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól, cukier, goździki i pieprz. Gotuj przez 2 minuty, na koniec dodaj ocet.
Napełnij słoiki warzywami gorącą marynatą, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw pod kocem, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj schłodzone słoiki z marynowanymi warzywami w chłodnym, ciemnym miejscu.