pikantne skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych
Podobne skrzydełka są często podawane w fast foodach, ale opcja domowa ma wiele zalet. Po pierwsze, wiesz dokładnie, jakich produktów używasz, a po drugie, możesz znaleźć idealną równowagę przypraw i soli według własnego gustu.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 1 szklanka
- płatki kukurydziane - 2 szklanki
- ocet jabłkowy - 1 art.
- papryka - 1 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Dodaj sól, mielony pieprz, ocet, drobno posiekany czosnek i czerwoną paprykę.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.
Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do miękiszu i wlej na szeroki talerz.
Wymieszaj mąkę z papryką i wlej na inny szeroki talerz.
Zwiń skrzydełka w mące, zanurz w cieście i zwiń w bułce tartej.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej folią i piecz przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.