dania główne 01.02.2022

pikantne skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych

50 min
6 porcji
Pikantne skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych
FoodAndPhoto, stock.adobe.com
0

Podobne skrzydełka są często podawane w fast foodach, ale opcja domowa ma wiele zalet. Po pierwsze, wiesz dokładnie, jakich produktów używasz, a po drugie, możesz znaleźć idealną równowagę przypraw i soli według własnego gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.

Dodaj sól, mielony pieprz, ocet, drobno posiekany czosnek i czerwoną paprykę.

Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.

Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do miękiszu i wlej na szeroki talerz.

Wymieszaj mąkę z papryką i wlej na inny szeroki talerz.

Zwiń skrzydełka w mące, zanurz w cieście i zwiń w bułce tartej.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej folią i piecz przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy