Ponieważ często rozpieszczam rodzinę wypiekami, gęste dżemy i dżemy szybko się zużywają. W sezonie musisz gotować je ze wszystkich owoców i jagód. Moim zdaniem jednym z najsmaczniejszych jest dżem z czarnej porzeczki. Konsystencja, zapach — kolor-wszystko jest idealne!
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj czarną porzeczkę, obierz suche ogony i dokładnie spłucz.
Zmiel jagody w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Przenieś powstałą masę do rondla z grubym dnem, dodaj sok z cytryny, cukier i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Umieść gorący dżem w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy