dżem figowy z cytryną i orzechami włoskimi

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem figowy z cytryną i orzechami włoskimi
0

Najsmaczniejszy dżem figowy uzyskuje się z różnymi dodatkami. Na przykład doskonale urozmaica go subtelna kwaskowatość cytryny i oryginalny posmak, który nadają kęsom orzechy włoskie. I jak to wszystko połączyć, przeczytaj przepis.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj figi, odetnij kucyki i wykonaj głębokie nacięcie w każdym z nich.

Podsmaż orzechy na suchej patelni i włóż je do owoców figowych.

Przykryj wszystko cukrem i pozostaw na noc.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć i ponownie zagotuj.

Dodaj sok z cytryny, gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy