Najsmaczniejszy dżem figowy uzyskuje się z różnymi dodatkami. Na przykład doskonale urozmaica go subtelna kwaskowatość cytryny i oryginalny posmak, który nadają kęsom orzechy włoskie. I jak to wszystko połączyć, przeczytaj przepis.
Składniki
- figi - 1 kg
- orzechy włoskie - 1 szkło
- cukier - 800 g
- cytryna - 0.25 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj figi, odetnij kucyki i wykonaj głębokie nacięcie w każdym z nich.
Podsmaż orzechy na suchej patelni i włóż je do owoców figowych.
Przykryj wszystko cukrem i pozostaw na noc.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć i ponownie zagotuj.
Dodaj sok z cytryny, gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy