Wielu nie lubi specyficznego smaku dyni, dlatego często gotuje się ją z różnymi dodatkami i przyprawami. Na przykład w tym przepisie sok z dyni gotuje się z jabłkami, cynamonem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. W rezultacie napój jest po prostu pyszny!
Składniki
- Dynia (miazga) – 2 kg
- jabłka - 1 kg
- cynamon - 2 kije
- gałka muszkatołowa (mielony) – na czubku noża
- sok z cytryny - 150 ml
- cukier - 350 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz nasiona.
Przełóż dynię i jabłka przez sokowirówkę.
Dodaj cukier, przyprawy i gotuj przez 10 minut.
Usuń cynamon, wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Wlej wrzący sok do czystych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy