Pachnący i zdrowy kompot z uzbeckich nektarynek dla Twojej rodziny. Taki kompot jest znacznie zdrowszy niż soki ze sklepu, nie ma konserwantów i jest przygotowywany z zachowaniem składników odżywczych i witamin przez całą zimę.
Składniki
- Nektaryna - 1 kg
- cukier - 600 g
- woda - 2 l
- kwas cytrynowy - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby zrobić kompot, sterylizacja słoików jest opcjonalna. Po prostu dobrze je spłucz przed użyciem.
Dobrze spłucz nektarynę, Usuń pestkę w środku. W zależności od wielkości puszek możesz zostawić nektarynę w plasterkach lub pokroić jeszcze drobniej.
Włóż nektarynę do słoików. Zalać wrzącą wodą, pozostawić na 15 minut. Odcedź na patelnię i podpal.
Dodaj cukier do wody i gotuj syrop, aż się zagotuje. Na koniec dodaj kwas cytrynowy. Napełnij nektarynkę syropem i zwiń.
Umieść kompot do ostygnięcia w chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz wstępnie owinąć ciepłym kocem.