kompot gruszkowy na zimę bez sterylizacji

Kompot gruszkowy to ulubiony napój pochodzący z dzieciństwa. Ze spiżarni babci te słoiki znikały w pierwszej kolejności. Słodki i pachnący ... jakby znów wrócił do lata! Wybierz gęste, nie przejrzałe owoce, aby napój był szczególnie smaczny.
Składniki
- Gruszka - 1,5 kg
- woda - 2,5 L
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - 1,5 łyżeczka
- Skórka z cytryny (lub pomarańczowy) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz gruszki, pokrój w plasterki, po usunięciu ogonów i rdzeni.
Umieść pokrojone gruszki w misce z roztworem kwasu cytrynowego (na 1 litr wody - 0,5 łyżeczki.bez szkiełka kwasu cytrynowego). Dzięki temu owoce nie ciemnieją podczas gotowania. Pozostaw obrabiany przedmiot na 10 minut.
Następnie wlej płyn z miski do rondla i stopniowo wprowadzając cukier, zagotuj syrop. W zależności od preferencji smakowych i odmiany gruszek może być potrzebne mniej cukru.
Jeśli chcesz nadać kompotowi gruszkowemu nuty cytrusowe, dodaj niewielką ilość skórki cytryny lub pomarańczy do gotującego się syropu.
Wrzącym syropem wlej kliny gruszki do miski. Gotuj kompot na średnim ogniu przez 10 minut.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik łyżką cedzakową gruszkami¾.
Ponownie zagotuj syrop i wlej gruszki do słoika do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.