squash z marchewką i cebulą na zimę bez sterylizacji
Zróbmy dziś pikantne chrupiące squash z warzywami bez sterylizacji? Przepis jest dość prosty i wymaga minimalnego czasu przygotowania. W rezultacie otrzymasz doskonałą przekąskę na zimę, która pasuje do każdego mięsa lub przystawki.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i obierz warzywa. Pokrój marchewki w plastry, cebulę w półpierścienie , ząbki czosnku w połówki. Papryczki chili obierz z nasion i pokrój w cienkie pierścienie. W kabaczku odetnij ogony, duże owoce wraz ze skórką pokrój losowo, małe można pozostawić w całości.
Wlej wodę do garnka do gotowania, dodaj sól i cukier, wymieszaj i zanurz przygotowane kabaczki w przyszłej marynacie. Gotuj wszystko razem przez 5 minut po ugotowaniu. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś squash do zimnej wody, a następnie wrzuć do durszlaka. Kontynuuj gotowanie marynaty na małym ogniu.
Na dnie sterylnych słoików umieść czosnek, parasole koperkowe, liście laurowe, papryczki chili i ziarna pieprzu. Na tym etapie, jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy: chrzan, liście porzeczki lub wiśni (to, czego zwykle używasz do półfabrykatów).
Szczelnie napełnij słoiki gotowanym kabaczkiem, naprzemiennie z krążkami marchwi i cebulą.
Napełnij słoiki z warzywami do góry wrzącą marynatą, przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut.
Następnie odcedź marynatę ze słoików z powrotem do rondla, ponownie zagotuj i dodaj ocet.
Napełnij słoiki warzyw wrzącą marynatą, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj squash w puszkach z marchewką i cebulą w chłodnym, ciemnym miejscu.