squash z marchewką i cebulą na zimę bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
2 porcje
Squash z marchewką i cebulą na zimę bez sterylizacji
Anzhela, stock.adobe.com
0

Zróbmy dziś pikantne chrupiące squash z warzywami bez sterylizacji? Przepis jest dość prosty i wymaga minimalnego czasu przygotowania. W rezultacie otrzymasz doskonałą przekąskę na zimę, która pasuje do każdego mięsa lub przystawki.

Składniki

  • Patisson - 1,5 kg
  • marchew - 2 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • Chili - 0,5 strąk
  • koperek (parasole) – 50 g
  • liść laurowy - 4 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • woda - 2 l
  • ocet (9%) – 8 art.
  • sól - 100 G
  • cukier - 60 G

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i obierz warzywa. Pokrój marchewki w plastry, cebulę w półpierścienie , ząbki czosnku w połówki. Papryczki chili obierz z nasion i pokrój w cienkie pierścienie. W kabaczku odetnij ogony, duże owoce wraz ze skórką pokrój losowo, małe można pozostawić w całości.

Wlej wodę do garnka do gotowania, dodaj sól i cukier, wymieszaj i zanurz przygotowane kabaczki w przyszłej marynacie. Gotuj wszystko razem przez 5 minut po ugotowaniu. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś squash do zimnej wody, a następnie wrzuć do durszlaka. Kontynuuj gotowanie marynaty na małym ogniu.

Na dnie sterylnych słoików umieść czosnek, parasole koperkowe, liście laurowe, papryczki chili i ziarna pieprzu. Na tym etapie, jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy: chrzan, liście porzeczki lub wiśni (to, czego zwykle używasz do półfabrykatów).

Szczelnie napełnij słoiki gotowanym kabaczkiem, naprzemiennie z krążkami marchwi i cebulą.

Napełnij słoiki z warzywami do góry wrzącą marynatą, przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

Następnie odcedź marynatę ze słoików z powrotem do rondla, ponownie zagotuj i dodaj ocet.

Napełnij słoiki warzyw wrzącą marynatą, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj squash w puszkach z marchewką i cebulą w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy