Kawior z buraków to smaczny, jasny i zdrowy preparat na zimę. Ta przystawka jest darem niebios dla wegetarian i pięknym, bezmięsnym daniem. Kawior można podawać na zimno lub na gorąco, do dań mięsnych lub drobiu. Pysznie rozłóż na chlebie i zjedz z zieloną cebulą.
Składniki
- Burak - 2 kg
- pomidory - 1,4 kg
- cebula - 600 g
- marchew - 600 g
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 300 ml
- ocet jabłkowy - 80 ml
- sól - 2 art.
- cukier - 6 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki i marchewki opłucz i obierz. Pokrój warzywa w drobną kostkę.
Usuń gęste rdzenie z pomidorów, pokrój w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
Przełóż wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść masę warzywną w garnku do gotowania. Sól, dodaj cukier i olej roślinny. Wymieszaj wszystko i zagotuj przedmiot na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj kawior pod pokrywką przez 1,5 godziny. Nie zapomnij okresowo mieszać!
Dodaj posiekany czosnek i ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut po ugotowaniu.
Gorący kawior z buraków zapakuj do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, Odwróć, zawiń w koc i ostudź. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w spiżarni.