Sosy własne są dobre dla wszystkich, z wyjątkiem czasu ich przygotowania. Dlatego wygodniej jest od razu zrobić więcej półfabrykatów. A potem możesz zwinąć go w słoiki, a nawet przechowywać przez całą zimę.
Składniki
- pomidory - 500 g
- papryka - 6 kawałki
- cebula - 6 sztuk
- Chili - 4 kawałki
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet jabłkowy - 1 szkło
- sos sojowy - 4 art.
- cukier - 0.5 szklanki
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- Goździk - 3 Bud
- ziele angielskie - 6 sztuk
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 0.5 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż cebulę, paprykę, chili i pomidory przez maszynę do mięsa.
Dodaj olej, goździki i ziarna pieprzu i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól, sos sojowy, ocet i przyprawy i gotuj sos przez kolejne półtorej godziny, aż zgęstnieje.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy