Sosy własne są dobre dla wszystkich, z wyjątkiem czasu ich przygotowania. Dlatego wygodniej jest od razu zrobić więcej półfabrykatów. A potem możesz zwinąć go w słoiki, a nawet przechowywać przez całą zimę.
Składniki
- pomidory - 500 g
 - papryka - 6 kawałki
 - cebula - 6 sztuk
 - Chili - 4 kawałki
 - Olej roślinny - 1 szklanka
 - ocet jabłkowy - 1 szkło
 - sos sojowy - 4 art.
 - cukier - 0.5 szklanki
 - mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
 - Goździk - 3 Bud
 - ziele angielskie - 6 sztuk
 - sól - 0.5 łyżeczka
 - mielony imbir - 0.5 CZ. l.
 - mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż cebulę, paprykę, chili i pomidory przez maszynę do mięsa.
Dodaj olej, goździki i ziarna pieprzu i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól, sos sojowy, ocet i przyprawy i gotuj sos przez kolejne półtorej godziny, aż zgęstnieje.
Zwiń go w sterylne słoiki.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy