Jeśli nie gotowałeś ogórków w ten sposób, radzę spróbować. To nasza interpretacja tradycyjnej amerykańskiej receptury. Ogórki są chrupiące, ostre, a jednocześnie dość słodkie. Dobrze jest dodać je do sałatek, burgerów i pizzy.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- cebula - 2 szt.
- nasiona gorczycy - 2 art.
- anyż (nasiona) – 2 art.
- czarny pieprz (groszek) – 0,5 łyżeczka
- kurkuma - 0,5 art.
- ocet jabłkowy - 400 ml
- cukier - 2 szklanki
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie.
Połącz przygotowane warzywa w misce, Posol, dobrze wymieszaj i umieść pod uciskiem na 3 godziny. Następnie wrzuć sałatkę do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Na patelni połącz cukier, czarny pieprz, kurkumę, gorczycę i nasiona anyżu. Wlać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
We wrzącej marynacie umieść ogórki umyte solą i cebulą, delikatnie wymieszaj i ponownie zagotuj.
Po ugotowaniu zapakuj ogórki do wcześniej wysterylizowanych słoików i zalej marynatą do góry. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przekąska z ogórków będzie gotowa do spożycia za 3 tygodnie. Możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.